ο κόσμος του αυτοκινήτου στο Internet
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Το καλάθι σας είναι άδειο.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Τιμόνια-Καθίσματα-Ζώνες-Πυροσβέσεις-Χειρόφρενα

Από 60Ε !

Learn more

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Ζώνες 4 - 6 σημείων σε χρώμα

κόκκινο-μπλέ-μαύρο

Από 125Ε !

Learn more

SKODA FABIA S2000 N098

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ

ΑΠΟ ΤΟ AUTOPANORAMA RACING SHOP

Για Ράλλυ-Ιστορικά Ράλλυ-Αναβάσεις-Πίστα-Χρονομερτημένα 

Από 350 Ε

Learn more

Υβριδική Τεχνολογία

Audi A1 e-tron concept! Tο μέλλον είναι εδώ!!

Image
Α1 e-tron range extended electric vehicles!
Αν υπάρχει κάτι πιο τρέντυ από τα υβριδικά αυτοκίνητα στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας τότε αυτό πρέπει να είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξημένης εμβέλειας (ίσως είναι αδόκιμος ο όρος, στα αγγλικά: range extended electric vehicles). Φαίνεται να συνδυάζουν όλα τα πλεονεκτήματα των αμιγώς ηλεκτροκίνητων (ησηχία, καθαρή λειτουργία, καλή επιτάχυνση, ευκολία χρήσης κλπ) χωρίς τον κίνδυνο να μείνει κάποιος στην μέση του πουθενά με αφόρτιστες μπαταρίες ή να περιμένει κάποιες ώρες για να φορτίσουν όταν βιάζεται. Η Audi έχει ήδη παρουσιάσει......

2 πρωτότυπα e-tron αλλά το τρίτο, το A1 e-tron είναι το πιο ρεαλιστικό και το πιο έξυπνα σχεδιασμένο. Είναι κατά βάση ηλεκτροκίνητο, χρησιμοποιεί μια μικρή συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου αλλά διαθέτει επίσης και έναν μικρό κινητήρα ΜΕΚ ο οποίος είναι ένας Βάνκελ με μονό ρότορα!.---

Στην εικόνα επάνω διακρίνονται τα βασικά μέρη της ηλεκτροκίνητης διάταξης. Στο εμπρός μέρος είναι τοποθετημένος ο κινητήρας που δίνει ισχύ στους εμπρός τροχούς, τα ηλεκτρονικά, η μονάδα φόρτισης και βοηθητικά συστήματα (A/C, αντλία φρένων κλπ). Οι μπαταρίες είναι τοποθετημένες κάτω από το πίσω κάθισμα και στο πίσω μέρος υπάρχει η μονάδα της ΜΕΚ. Η ισχύς φτάνει στους εμπρός τροχούς αποκλειστικά μέσω του ηλεκτροκινητήρα, η ΜΕΚ όποτε χρειαστεί χρησιμοποιείται απλώς και μόνο για να φορτίσει τις μπαταρίες.


ImageΣε ένα κλασσικό υβριδικό αυτοκίνητο ο ηλεκτροκινητήρας και η μηχανή εσωτερικής καύσης λειτουργούν με τρόπο που να συμπληρώνει ο ένας τον άλλο σε συνδυασμό. Σε ένα όχημα αυξημένης εμβέλειας η ισχύς προέρχεται κυρίως από τις μπαταρίες, η ΜΕΚ υπάρχει σαν λύση ανάγκης ώστε να παρέχει ισχύ όταν η μπαταρία είναι αφόρτιστη. Με δεδομένο αυτό, η μονάδα ΜΕΚ σε ένα τέτοιο όχημα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα συμπαγής και με μεγάλη πυκνότητα ισχύος. Ο κινητήρας Βάνκελ αν και έχει κακή φήμη όσον αφορά την κατανάλωση, μοιάζει ιδανικός για μια τέτοια εφαρμογή.

Το πιο διάσημο και πιθανώς πρώτο σε παραγωγή ηλεκτρικό αυτοκίνητο αυξημένης εμβέλειας, το Chevrolet Volt χρησιμοποιεί σαν βοηθητικό κινητήρα έναν υπερτροφοδοτούμενο 1.4lt ο οποίος όμως με τον όγκο και το βάρος του μοιάζει δυσανάλογος ως προς τον ρόλο του. Στο A1 e-tron ο Βάνκελ μαζί με το δοχείο καυσίμου του καταλαμβάνει απλώς τον χώρο κάτω από τον χώρο αποσκευών (και μιλάμε για ένα μικρό αυτοκίνητο). Έχει έναν μόνο ρότορα και χωρητικότητα μόλις 254κ.εκ αλλά μπορεί να αποδώσει 15kW ισχύος.

Το Α1 e-tron έχει μέγιστη ταχύτητα άνω των 130χαω, επιτάχυνση 0-100χαω σε 10.2'' και εμβέλεια 50χλμ μόνο με ηλεκτρική ισχύ και άνω των 250χλμ συνολικά.

Η διάταξη των μηχανικών του μερών εξασφαλίζει επίσης πολύ καλή κατανομή βάρους όπως φαίνεται και στην πρώτη φωτογραφία.

ImageΑξίζει να σημειωθεί πως στο πρωτότυπο metroproject (πρόγονο του A1) που παρουσιάστηκε πριν δυόμισι χρόνια η Audi είχε επίσης παρουσιάσει σύστημα υβριδικής μετάδοσης αλλά με την ακριβώς ανάποδη διάταξη. Εκεί ο κινητήρας ΜΕΚ είχε τον βασικό ρόλο (ένας 1.4TSi εμπρός) και υποβοηθούνταν από έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα στο πίσω μέρος. Το νέο A1 e-tron μοιάζει πολύ καλύτερος συμβιβασμός και πιο κοντά στην πραγματικότητα σαν τελικό προϊόν.

Σχετικα με μας

Το AUTOPANORAMA.GR δημιουργήθηκε το 2007 ως ιστότοπος ενημέρωσης για τον κόσμο του αυτοκινήτου. Σήμερα είναι στην ευχάριστη θέση να είναι και ένας δικτυακός τόπος όπου ο χρήστης του να μπορεί να αγοράσει στο νέο Ε-SHOP αλλά και να ενημερωθεί παράλληλα για προϊόντα που αφορούν το χώρο του αυτοκινήτου, μαζί και με την ειδική προέκτασή του, που είναι η αποκλειστική διάθεση προϊόντων για το μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Χαρτης

Επικοινωνηστε μαζι μας

sample +30 2310811965

 +30 6939405054

              ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΗΤΣΟΓΛΟΥ

              ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

sample info@autopanorama.gr

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ:

              00420721561983

              IOANNIS SARITSOGLOU 

              TOVACOV CESKA REPUBLIKA

 

Facebook Page