ο κόσμος του αυτοκινήτου στο Internet
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Το καλάθι σας είναι άδειο.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Τιμόνια-Καθίσματα-Ζώνες-Πυροσβέσεις-Χειρόφρενα

Από 60Ε !

Learn more

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΓΑΝΤΙΑ

ΕΛΑΦΡΙΑ-FIA

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Ζώνες 4 - 6 σημείων σε χρώμα

κόκκινο-μπλέ-μαύρο

Από 125Ε !

Learn more

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ

ΑΠΟ ΤΟ AUTOPANORAMA RACING SHOP

Για Ράλλυ-Ιστορικά Ράλλυ-Αναβάσεις-Πίστα-Χρονομερτημένα 

Από 350 Ε

Learn more

Αυτοκίνηση και Οικολογική Συνείδηση

Image
Οικολογική Συνείδηση
Σε καιρούς χαλεπούς, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τα ίδια τα αυτοκίνητα τα οποία κατηγορούνται για μεγάλο ποσοστό της μόλυνσης του πλανήτη το autopanorama.gr σε συνεργασία με φοιτητές του τμήματος δασολογίας και διαχείρισης περιβάλλοντος σας προσφέρει λύσεις…..

……. και tips για την οικολογική οδήγηση που θα ανακουφίσουν αισθητά τόσο το περιβάλλον όσο και την τσέπη σας καθώς η τιμή της βενζίνης έχει εκτιναχτεί στα ύψη….

            Θα σας φανεί σίγουρα περίεργο αν σας πω ότι η χρήση κλιματιστικού σε ακινητοποιημένο όχημα για θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών Κελσίου μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση έως και  20%!!!!! Όπως σίγουρα δεν θα γνωρίζατε ότι ένα αυτοκίνητο 1.5 τόνου έχοντας  επιπρόσθετο βάρος 100 κιλών από ξεχασμένα αντικείμενα στο πορτ- μπαγκαζ αυξάνει αυτόματα την κατανάλωση κατά 7%!!!!!! Δηλαδή αν πούμε ότι το αυτοκίνητο έχει μέση κατανάλωση 10 L/100KM σημαίνει ότι με την σημερινή τιμή της βενζίνης να ξεπερνάει το 1.5 ευρώ και έχοντας ανοιχτό κλιματισμό και 100 κιλά περιττό βάρος για ένα ταξίδι 500 χιλιομέτρων χρειάζεσαι  14ευρώ και 20 λεπτά ΠΑΡΑΠΑΝΩ καύσιμα!!!!!

Image 

Κάθε πότε ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας??? Ξέρετε ακριβώς την ποσότητα του αέρα που πρέπει να έχει το κάθε λάστιχο???? Μια μικρή απόκλιση από το κανονικό φούσκωμα μπορεί να σας κοστίσει πολλά!!! Αν τα λάστιχα σας δεν είναι φουσκωμένα στη σωστή πίεση που προβλέπει ο κατασκευαστής, τότε καταναλώνετε 1.2-3.7% περισσότερο καύσιμο (ανάλογα με την ταχύτητα). Το σωστό φούσκωμα  θα σας εξοικονομήσει κατά μέσο όρο 25 λίτρα καύσιμου το χρόνο!!!

            Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση… Οδηγώντας με μια ταχύτητα της τάξεως των 60 χιλιομέτρων την ώρα τι ταχύτητα έχετε στο κιβώτιο???? Οι περισσότεροι λογικά θα πούν την 3η σχέση, ή το πολύ την 4η… Θα σας φαινόταν περίεργο αν η συνηθέστερη απάντηση ήταν η 5η??? Και όμως χρησιμοποιώντας την υψηλότερη δυνατή σχέση η κατανάλωση του καυσίμου θα μειωνόταν κατά 24%!!!!    Image  

Βέβαια εκτός από την υψηλότερη κατανάλωση που επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και την τσέπη μας, η οδήγηση με χαμηλή σχέση ως προς την ταχύτητα του οχήματος προκαλεί ένα άλλου είδους ρύπανση, την ηχορύπανση!! Γνωρίζατε ότι ένα όχημα που κινείται με τον κινητήρα στις 4000 στροφές το λεπτό προκαλεί τόσο θόρυβο, όσο θα προκαλούσαν 32 αυτοκίνητα που η λειτουργία του κινητήρα τους θα κυμαίνονταν στις 2000 στροφές το λεπτό!!!!

          Στη συνέχεια ακολουθούν μερικά εύκολα και πολύ χρήσιμα tips για την εφαρμογή του Eco-driving

 

 • Πρόβλεψη απαιτούμενης επιτάχυνσης- επιβράδυνσης ανάλογα με την κίνηση, την κλίση του δρόμου τους σηματοδότες κτλ…

Έτσι ώστε να αποφεύγονται απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις που καταναλώνεται άσκοπα το καύσιμο, αλλά είναι και επικίνδυνες…

 • Αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων με το αυτοκίνητο.

Όπως για τη διαδρομή σπίτι- περίπτερο που απέχει δύο οικοδομικά τετράγωνα….

 • Σβήσιμο κινητήρα όταν υπάρχει  μεγάλη αναμονή σε κάποιο φανάρι..
 • Αποφυγή χρήσης του αυτοκινήτου για τη μεταφορά στο κέντρο των πόλεων.

Καθώς τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε γλυτώνουν από κόπο, εκνευρισμό που δημιουργούνται όταν βρίσκεσαι σταματημένος για ώρες στην κίνηση και από τον εκνευρισμό του παρκαρίσματος!!!!! Επίσης εκτός από χρόνο (λόγω του παρκαρίσματος) γλυτώνεις και ένα ποσό που θα έδινες στην βενζίνη, δίνοντας έτσι μια ανάσα στην τσέπη σου αλλά και στο περιβάλλον!!!!!

 • Όπως προείπαμε ο σωστός έλεγχος των ελαστικών και η σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου βοηθούν αισθητά την οικολογική οδήγηση αλλά και την συμπεριφορά του οχήματος στο δρόμο.

Καθώς εάν στα ελαστικά περιέχεται μεγαλύτερη η μικρότερη πίεση αέρα τότε μειώνεται αισθητά ο έλεγχος του οχήματος κάτι που μπορεί να προκαλέσει  ατύχημα..

 

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία τα οφέλη του eco-driving έχουν αποδειχτεί μέσα από την εφαρμογή τους.

Συγκεκριμένα:

 • 10-15% μικρότερη κατανάλωση καυσίμου και εκπομπών CO2Image
  • Μεγάλη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων CO, H/C, NOx κλπ
  • 10-25% λιγότερα ατυχήματα
  • Αύξηση της άνεσης μεταφοράς για τον οδηγό και τους επιβάτες
  • Μείωση του άγχους

  Και όλα αυτά με ίσο χρόνο ταξιδιού σε σύγκριση με τον συνήθη τρόπο οδήγησης!!!!!!!

 •  ImageImage

Σχετικα με μας

Το AUTOPANORAMA.GR δημιουργήθηκε το 2007 ως ιστότοπος ενημέρωσης για τον κόσμο του αυτοκινήτου. Σήμερα είναι στην ευχάριστη θέση να είναι και ένας δικτυακός τόπος όπου ο χρήστης του να μπορεί να αγοράσει στο νέο Ε-SHOP αλλά και να ενημερωθεί παράλληλα για προϊόντα που αφορούν το χώρο του αυτοκινήτου, μαζί και με την ειδική προέκτασή του, που είναι η αποκλειστική διάθεση προϊόντων για το μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Χαρτης

Επικοινωνηστε μαζι μας

sample +30 2310811965

 +30 6939405054

              ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΗΤΣΟΓΛΟΥ

              ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

sample info@autopanorama.gr

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ:

              00420721561983

              IOANNIS SARITSOGLOU 

              TOVACOV CESKA REPUBLIKA

 

Facebook Page